Niedobór Vit C:
- powoduje osłabienie naczyń krwionośnych (powstawanie teleangiektazji, pajączków i żylaków)
- powoduje obrzęk i bolesność stawów
utrudnia gojenie się ran - powoduje problem ze zrastaniem się kości
- powoduje spadek odporności
- powoduje szkorbut
- powoduje suchość skóry
Źródłem naturalnej Vit C są:
cytrusy, czarna porzeczka, brokuły, brukselka, pomidory, kiwi, truskawki, jarmuż, papaja, owoce dzikiej róży, acerola.
Zaleca się zażywanie Vit C w dawce 1 mg/kg masy ciała, średnio 30 – 100 mg dziennie.
Przedawkowanie Vit C zdarza się bardzo rzadko, np. w przypadku spożycia więcej niż 2000mg czyli 2 g na dobę.
Występują wtedy nudności, wymioty, biegunki, wysypka skórna. Nadmiar Vit C może też spowodować powstawanie kamicy nerkowej.