Garść wiedzy o witaminie C

Vitamina C (kwas askorbinowy) to jeden z najważniejszych związków organicznych koniecznych dla odpowiedniego rozwoju organizmu ludzkiego. W przypadku ludzi oraz niektórych zwierząt jego suplementacja musi się odbywać w postaci dostarczenia witaminy w pokarmie, gdyż człowiek nie potrafi syntetyzować Vitaminy C. W latach 30. XX wieku odkryto budowę chemiczną oraz dokonano syntezy kwasu askorbinowego w postaci krystalicznej.

Z powodu braku możliwości syntezy Vitaminy C  konieczna jest jej suplementacja, czyli dostarczanie jej w spożywanych pokarmach bądź tabletkach lub kroplach.

Znaczenie Vit C w organizmie:

  • konieczna do syntezy kolagenu
  • bierze udział w gojeniu się ran
  • ułatwia przyswajanie żelaza
  • aktywuje enzymy tkankowe
  • bierze udział w syntezie kortykosterydów, neuroprzekaźników i przemianach tyrozyny
  • stabilizuje psychikę
  • wzmacnia zęby, szkliwo i kości
  • jest naturalnym antyoksydantem
  • ma działanie cytotoskyczne na komórki nowotworowe

Niedobór Vit C:

  • powoduje osłabienie naczyń krwionośnych (powstawanie teleangiektazji, pajączków i żylaków)
  • powoduje obrzęk i bolesność stawów
    utrudnia gojenie się ran
  • powoduje problem ze zrastaniem się kości
  • powoduje spadek odporności
  • powoduje szkorbut
  • powoduje suchość skóry

Źródłem naturalnej Vit C są:
cytrusy, czarna porzeczka, brokuły, brukselka, pomidory, kiwi, truskawki, jarmuż, papaja, owoce dzikiej róży, acerola.

Zaleca się zażywanie Vit C w dawce 1 mg/kg masy ciała, średnio 30 – 100 mg dziennie.
Przedawkowanie Vit C zdarza się bardzo rzadko, np. w przypadku spożycia więcej niż 2000mg czyli 2 g na dobę.
Występują wtedy nudności, wymioty, biegunki, wysypka skórna. Nadmiar Vit C może też spowodować powstawanie kamicy nerkowej.